Här är projektet som platsar på 100‑listan
När Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) lyfter fram Sveriges 100 mest lovande forskningsprojekt dyker ett av Mittuniversitetets projekt upp. Alla forskningsprojekt på listan bedöms ha stor potential att komma till nytta i samhället.
Projektet "Robust trådlös infrastruktur för fjärrstyrd virkeshantering" syftar till att lösa problemet med begränsad 5G-täckning på avlägsna virkesterminaler och andra svåråtkomliga områden och nu visat sig vara så pass intressant att det platsar på årets 100-lista, den sjätte i ordningen från IVA.
– Det är så klart inspirerande att vi tillhör de som uppmärksammas. Vårt forskningsprojekt är samarbete när det är som bäst! Det hade varit omöjligt att genomföra detta projekt utan samarbetet mellan akademi och industri och projektets partners täcker upp hela kedjan från maskin, nätverksteknologi till behovsägare, säger Mikael Gidlund, professor inom trådlös kommunikation vid Mittuniversitetet.
Bakom forskningsprojektet står Mittuniversitetet, Telia, Ericsson, Skogforsk, SCA, Biometria och Volvo Construction Equipment. Projektet finansieras av de deltagande parterna och av Vinnova och programmet för Avancerad Digitalisering.
Mikael Gidlund är professor inom trådlös kommunikation vid Mittuniversitetet och verksam vid forskningscentret Sensible Things that Communicate, STC. Foto: Mittuniversitetet.
– Genom projektet har vi lärt oss jättemycket insikter om vad som behöver förbättras inför nästa generations 6G-teknologi när det kommer till tidskritiska applikationsområden som autonoma och fjärrstyrda fordon som ställer högre krav på tillförlitlighet i i uppkopplingen, säger Mikael Gidlund.
I sin motivering konstaterar IVA bland annat att projektet framgångsrikt har "testat tekniken i verkliga miljöer med positiva resultat. Nästa steg är att vidareutveckla och skala upp lösningen för kommersiellt bruk."
– Projektet har givit oss konkreta svar på våra frågeställningar och vi ser fram emot att utveckla forskningsområdet och framtidens 6G-teknologi med säker och tillförlitlig uppkoppling som skapar möjlighet till svensk innovation, avslutar Mikael Gidlund.
Här kan du läsa mer om IVAs 100-lista.
Här hittar du information om det aktuella forskningsprojektet.
Se filmen när en 5G-utrustad drönare fjärrstyr en skogsmaskin.
Kontakt:
Mikael Gidlund, professor i trådlös kommunikation, +46 (0)10-1428692, mikael.gidlund@miun.se